Toscana

Toscana er historien om en tragedie, der blev vendt til en succes.

Efter i årtier at have følt det tilstrækkeligt at vælte millioner af bastflasker med ligegyldig Chianti ud over grænserne, har Toscana ændret status til en af Italiens mest dynamiske og innovative vinregioner.

De første forandringer skete i de blide højdedrag omkring Siena og Firenze, hvor producenterne var de første til at erkende, at der måtte gøres noget, hvis ikke regionens vinproduktion skulle ende som helt håbløs og ude af trit med udviklingen.

Forandringerne var velkomne og blev foretaget på bekostning af bastflasken. Chianti er stadig rygraden i Toscanas vinproduktion, men kvaliteten er øget markant. Også andre store vine er dukket op, og opmærksomheden har især været rettet imod vine som Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano og senest de af DOC(G) helt uafhængige, såkaldte “Supertoscanere”.

Historisk set kan Toscana føre sin vintradition tilbage til etruskerne, som drev en blomstrende vinhandel med Rom. Senere blev vindyrkningen genoptaget af munke, og vinen blev en naturlig del af dagliglivet. Renæssancens udbredelse fra Firenze og op gennem Europa øgede kendskabet til regionens vine, og man begyndte at eksportere vine, der blev kendt under navne som ’Rød Florence’ og ’Vino Santo’.