Piemonte

Navnet Piemonte betyder ’ved foden af bjergene’, og med sin smukke beliggenhed ved foden af Alperne, må det siges at passe fint. Foruden vin er regionen også kendt for sine trøfler og nødder. Hovedbyen er Torino.

I 1720-1796 og igen i 1814-1861 var regionen det førende område i Kongeriget Sardinien. Landet blev uofficielt kaldt Sardinien-Piemonte eller Piemonte-Sardinien indtil det blev indlemmet i den italienske samling i 1861.

Måske overraskende for nogle, er Piemonte kun Italiens syvende største vinregion, men hvad den måtte mangle i kvantitet har den i allerhøjeste grad i kvalitet. Respekten for hævdvundne traditioner har ikke sin lige – heller ikke i sammenligning med de mest anerkendte områder i Frankrig.

De fleste vine i området kommer fra lokale druetyper, hvor Nebbiolo nok er den mest kendte. Hvilken vinkender spidser f.eks. ikke øren, når navne som Barolo og Barbaresco nævnes?

Piemonte har 48 DOC/DOCG-zoner, hvoraf 12 vine er DOCG, bl.a. Barolo, Barbaresco, Gattinara,  Brachetto d’Acqui, Dolcetto di Dogliani, Gavi, Ghemme, Roero og Asti. Cirka 75% af Piemontes samlede produktion er DOC eller DOCG.

Som nævnt er Barolo og Barbaresco de kendeste i regionen, og disse imponerende vine er undergået store forandringer i stil og producenterne er nærmest delt op i to grupper, ‘traditionalisterne’ og de ‘progressive’. Alt i alt har Barolo og Barbaresco bevaret sin ædle elegance, men er i de seneste år også blevet lettere tilgængelige smagsmæssigt. Det er ingen tilfældighed, at autoriteter på området regner Barolo og Barbaresco blandt verdens største rødvine.