Abruzzo

Det er uvist hvorfra navnet Abruzzo stammer, men efter romerrigets sammenbrud blev regionens landområde underlagt skiftende dynastier, og i flere hundrede år blev det regeret fra syd som en del af Kongeriget Napoli. Helt op til 1963 hed den Abruzzi, hvilket henviste til tiden under Napoli, hvor regionen Molise også indgik. Endnu den dag i dag er der tætte forbindelser sydpå.

Ved Italiens samling i 1861 gik det fra at være en nordlig neapolitansk provins til at være placeret midt i landet.

Vinproduktion i Abruzzo har fantastiske muligheder, og de udnyttes bl.a. til at placere sig som den mest produktive vinregion i Midt-Italien. Modsat de andre regioner, der nærmet har kappedes om at registrere DOC-vine, har der i mange år kun været to denominationer, Montepulciano d’Abruzzo og Trebbiano d’Abruzzo, som nærmest dækkede alle egnede områder i regionen.

Imidlertid søgte producenterne oppe i den nordlige provins, Teramo, i 1990‘erne at få anerkendt deres Colline Termane som en Montepulciano d’Abruzzo sub-zone. Dette blev kort efter fulgt op med en DOC-registrering i den lille zone Controguerra, og i dette nordlige hjørne af regionen fornemmer man en mere innovativ tilgang til vinproduktionen. Nu har Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG-status i eget regi.

Mikroklimaet på Abruzzo’s solbeskinnede bjergsider er et kapitel for sig. Det varierer fra snedækket alpint til varmt kystklima, så det er reelt muligt at finde en zone til en hvilken som helst vinproduktion, som hjertet måtte begære.

Abruzzo har Italiens 5. største vinproduktion, og tidligere fokuserede regionens producenter mere på kvantitet end på kvalitet. Man var druedyrkere og ikke vinbønder, men nu har en ny generation af innovative ildsjæle igangsat en seriøs produktion, der lover godt for fremtiden.